Search myodfw.com
Showing 1221 - 1240 of 1416 results
Features: These crab can be identified by their black-tipped claws, wide fan-shaped carapace (body cover) and deep, brick-red color. Habitat: As the name implies, red rock crab prefer the harder substrate habitats such as rocks, pilings, and other structure. Red rock crab prefer higher salinities than Dungeness crab and therefore are usually found in larger estuaries, close to the ocean. They are most common in Coos, Yaquina, and Tillamook bays where there are plentiful rocky substrates. Red rock crabs are native to Oregon. Techniques: Usually caught in combination with Dungeness crab, using the same techniques.
This northern grouse reaches Oregon only in the forests of the Wallowa Mountains in the northeastern part of the state. It is dusky and slightly smaller than the ruffed grouse. Sexes are different in coloration; males have a black breast with white spotting on the sides, white spots at the base of a black tail, and a red comb above the eye. Females are heavily barred with dark brown and white and have a dark tail. Hear the call of the spruce grouse Spruce grouse observation form Photo by Dave Budeau, ODFW
A small loon holding its slender head erect and narrow, upswept bill upward is most always a red-throated. A quick flyer, it can be identified by rapid deep wing-beats, humpbacked body with head and neck extending below the body, and wings appearing far to the rear due to the usual invisibility of the small feet. Often feeding near the surf, it may be spotted by beachcombing humans. It can take flight from a small water area, and can also, if pressed, take flight from land. It is an abundant Oregon nearshore transient from fall through spring. Hear the call of…
Flesh-footed shearwaters are always exciting birds to find, as they are one of the rarest of the seabirds to occur annually in Oregon. Single birds are sometimes found in flocks of other shearwaters. They are very similar to sooty shearwaters but they are larger with pink or pale whitish feet and dark-tipped pale bills. In addition, their plumage is a deep chocolate-brown, lacking the grayness of the upperpart coloration of sooty shearwaters; and the underwing does not show the sooty's white coverts. It is a rare late fall transient offshore at the western edge and slopes of the continental shelf…
Adaptable and opportunistic, the double-crested is the most abundant and widespread of the three cormorant species found in Oregon, occurring inland and on the coast. Adults have deep, coppery feathers, bordered in black, that glisten with a green iridescent and offset a rich orange throat atop a long curved neck. The bird earns its name from plumes, ranging from white to black, that crown either side of the head during the breeding season. The double-crested cormorant is a common breeder in spring and summer at bays and estuaries, and on islands and cliffs along the coast and lower Columbia River…
This medium sized, stocky sandpiper is rarely observed away from the rocky coastline as it forages close to the zone of salt spray. Primarily a late fall migrant with the major influx into Oregon occurring the last week in October and into early November. Generally silent during migration and on wintering grounds. Often found singly or in small groups with foraging Black turnstones and Surfbirds. Cryptic plumage makes it difficult to observe as it forages slowly over mussel and barnacle beds in typical sandpiper fashion. Roosts on rocks with Black turnstones and Surfbirds near feeding grounds, just above the spray…
This slender sandpiper is a rare but nearly annual visitor to Oregon. Although easily overlooked, its drooped bill, light eyeline, long neck, long greenish legs, and unstriped wings in flight help set this medium-sized shorebird apart from similar species. Its preferred habitat during migration is shallow freshwater, usually avoiding mudflats and beaches. It feeds on invertebrates such as midge, beetle and mosquito larvae. A rare fall and occasional spring transient, it is most frequently found in estuarine habitat along the coast. It is also found along the shorelines of the Great Basin region. Hear the call of the Stilt sandpiper…
This gull nests on offshore islands, rocky coastal cliffs, and sometimes in grass on level parts of headlands. It forages in the marine and intertidal environments. Glaucous-winged gulls eat just about any animal material they find. They take small fish, barnacles, molluscs, sea urchins, bird eggs, carrion and animal waste discarded from fishing boats. It is rare but regular along the coast and the Columbia River; local and rare in the Willamette Valley. In can be uncommon midwinter at Sauvie Island. Most Glaucous-winged gulls in Oregon nest in the mouth of the Columbia River. Hear the call of the Glaucous-winged…
The Eurasian collared-dove is quite similar to the Ringed turtle-dove but is somewhat larger with grayer underparts and darker primaries. It is a bird of agricultural areas and readily visits bird feeding stations in urban and rural neighborhoods. During the 1600s this Indian species began to expand its range until today it occurs in all of Europe and most of Asia. After introductions in the Bahamas in 1974 and Guadeloupe in 1976 it soon expanded throughout the Caribbean and reached Florida by 1980. It is now expanding into other parts of North America, reaching Oregon in 1988. It is expected…
The Snowy owl is the largest North American owl. Its white plumage makes it uniquely adapted for life in the arctic and sub-arctic. Adult males are nearly pure white, females have black spots and some barring. Young birds can be strongly barred. Every few years, for reasons which are still not fully understood, Snowy owls move south of their normal winter range into Oregon. During these irruptive events, they can be found on coastal dunes, open high desert, agricultural areas, airport margins, and occasionally atop buildings in populated areas. Hear the call of the Snowy owl Photo by Charlotte Ganskopp
The Steller's jay is unmistakable with its charcoal and blue plumage, distinctive crest, and raucous call announcing its presence. Steller's jays forage on the ground and in trees and bushes. Omnivorous, they eat a variety of animal and plant food. This jay nests in trees or shrubs and often places the nest near the trunk and within 10-16 feet from the ground. In Oregon, it is a common resident in mesic and dry conifer and mixed conifer-hardwood forests from valley floors to near timberline. It is found in forests of the Coast and Cascade ranges during breeding season. Hear the…
Ravens are clever, innovative, and entertaining. They quickly exploit human-created opportunities for food and shelter. Their spectacular aerial acrobatics conducted under windy or thermal conditions appear to be an act of fun. The Common raven's plumage is entirely shiny black like the American crow, but the ravens appear 25 percent larger, have a wedge-shaped tail and have deeper croaks and other calls than the American crow. In Oregon, the Common raven is a fairly common, widespread resident in many habitats throughout the state; population densities are highest east of the Cascades. Hear the call of the Common raven Photo by…
This species reaches the northern limit of its range in southwest Oregon. Oak and Juniper titmice were formerly in the same species as the Plain titmouse but were recognized as a separate species in 1997. The drab, gray color with distinct crest and chickadee-like calls and behavior characterizes these species. Plumage of sexes is identical. The Oak titmouse is a friendly, high-spirited, and melodious bird of oak-dominated habitats of interior valleys and lowlands. It is a common resident in oak woodlands of the interior Rogue Valley, and a rare but permanent resident in Illinois Valley. Hear the call and song…
This eloquent wren is admired for its sweet, descending, liquid notes that echo off canyon walls. It is distinguished from other wrens by its gleaming white throat set off by gray head, rusty brown underparts and back, and bright rufous tail. Appreciated as it is, this is one of our least studied birds in part due to its frequently inaccessible habitat: cliffs, rimrock and deep canyon walls. It is a fairly common but local breeder in Oregon east of the Cascade summit; restricted to rocky cliffs or outcrops. It is more dispersed after breeding season west of known breeding range…
Rather plain gray to brown with a spotted breast and reddish tail, the unobtrusive Hermit thrush blends well with the dappled light of the forest understory. It is famous for its sweet, clear, musical song. In includes three or four passages, separated by considerable intervals at higher or lower pitch, but each opens with a flute-like note that gives the performance the effect of a chant of sacred music. In Oregon, during migration and in winter, Hermit thrushes may be found in some residential areas that have dense stands of shrubs, particularly berry producers, and conifers. Hear the song of…
Palm warblers constantly pump their tails in a down-then-up motion, more so than any other warbler. They also walk and run on the ground more than most warblers. A key field mark is the bright yellow undertail coverts which contrast with whiter underparts. Palm Warblers are hardy warblers, migrating early in the spring and late in the fall. Birds presumably Palm warblers are regular fall transients on the outer Oregon coast and irregularly remain through the winter and spring. They are occasional spring and fall transients in the Willamette Valley and have been found wintering there. Hear the song of…
The adult Lark sparrow is one of the most easily recognized passerines. The head pattern is sharp and crisp, with a chestnut crown and cheek patch surrounded by alternating white and black stripes. White underparts with a a small black central spot and a long, blackish tail with conspicuous white wing corners further aid identification. Courtship behaviors, including turkey-like strutting by males, differ markedly from that of other passerines. In Oregon, the Lark sparrow is a locally common summer resident and migrant east of the Cascades. Hear the song of the Lark sparrow Photo by Beken Bulgic Schneider, Flickr
This shrew is the largest member of the genus in North America. Truly a water shrew, it swims easily both on the surface and while submerged, mostly by alternate strokes of the hind feet. When leaving the water, it literally springs from the surface. In Oregon, it occurs in the northern Cascade Range in Clackamas, Hood River, and Multnomah counties, then west in Clatsop, Columbia, and Washington counties along the Columbia River, and southeasterly from Newport through Benton, Lane, Linn, Jackson and Klamath counties. Habitats include alder in riparian zones, skunk cabbage marshes, deep, dark, red cedar swamps, floating mats…
The Botta's pocket gopher tends to be dark rusty-ocherous on the dorsum and light buffy-ocherous on the venter; the nose is dusky and the feet and chin are white. This pocket gopher is territorial; only during the breeding season can more than one individual be found in the same burrow system. Burrow systems do not cross each other, but spacing within and between burrow systems is remarkably uniform. In Oregon, this gopher occurs as disjunct populations: one in Curry County only, the other in southwestern Klamath County, southern Jackson County, and western Josephine County, with an extension through central Douglas…
The pelage of this mouse is grayish or brownish dorsally, the venter hairs are white with lead-colored bases, and the tail is light colored. In Oregon, it occurs within the area circumscribed by a line connecting Denio Nevada; Fort Rock, Lake County; Powell Butte, Crook County; Malheur National Wildlife headquarters, Harney County; and Burns Junction, Malheur County. On a daily basis, activity begins with an intense burst during the first light to hours after sunset, and declines to almost nil six hours after sunset, then, especially in summer, increases again before sunrise. The Dark Kangaroo Mouse constructs elaborate nests with…