Search myodfw.com
Showing 121 - 140 of 285 results
Features: Greater scaup are almost the size of redheads. In hand, they are easily distinguishable from lesser scaup by size and by the white wing stripe extending beyond the secondaries into the primaries. In the field, the two species can be difficult to separate. Drakes are black on both ends and white in the middle. Although not extremely reliable, in good light, generally the black head of drake grater scaup have a green sheen, while the head of a drake lesser scaup have a purple sheen. Hens are dark brown with a white mask around the base of the bill…
This small owl is unusual in that it nests in earthen burrows in open shrub-steppe regions and grasslands. This habit is even more curious in Oregon since most burrows used for nesting were previously excavated by badgers, a major predator of Burrowing owl eggs and young. These long-legged, short tailed owls are generally brownish buff with spots across the back and barring across the front. Males are usually lighter colored than females, possibly because they spend more time exposed to the elements. Males also average five percent larger than females, a situation rare among owls. The Burrowing owl is a…
The Olive-sided flycatcher is one of the most recognizable breeding birds of Oregon's conifer forests with its resounding, three-syllable whistle song quick, three beers. It is a relatively large, somewhat bulky, large headed, short-necked flycatcher that perches erect and motionless at the top of a tall tree or snag except when singing or darting out to capture flying insects. The overall olive-gray plumage is generally nondescript except for a whitish stripe down the breast and belly which gives the impression of an unbuttoned vest, and white patches between the wings and lower back. This flycatcher breeds in low densities throughout…
This medium-sized flycatcher has expanded its breeding range from northern California to southwestern Oregon and continues to expand its range in Oregon. First experiences with the species may bring to mind a Slate-colored Junco behaving like a flycatcher. The Black phoebe is dull, sooty black overall, somewhat paler on the back, with a white belly contrasting with the black breast and sides. Bill, legs, and feet are black. The phoebe dips its tail repeatedly. Black phoebes are associated with water. Slow-flowing, idle, or slack water of large rivers, streams, and creeks, ephemeral and permanent ponds, lake shorelines, irrigation ditches, and…
This sturdy-looking bird has a large head, short tail, and massive conical bill adapted for seed eating. The male plumage features bold patches of lemon yellow shading into olive, then brown and black, with white secondaries creating a flashy wing-patch easily seen in flight. The male's bill is chalky white in winter, but changes in early spring to a pale green that matches the new growth at the tips of spruce boughs, where they often nest. Many encounters with this species are of individuals heard flying high overhead, leaving the observer with little else to note. The Evening grosbeak is…
Adult clouded salamanders are generally brown with brassy patches on their backs and gray bellies. As salamanders age, the brassy color fades. The clouded salamander is one of the lungless salamander species; they breathe through their moist skin. Mature adults can grow to just over five inches in total length. Clouded salamanders prefer forest habitats or burned areas that provide large decaying logs or stumps. They are often found in Douglas fir trees where they can find burrows in the wood, or spaces just under the bark to hide. They may also hide deep in rock crevices during dry and…
The bright yellow, red, and black plumage of the male Western Tanager, so conspicuous in open situations is very obscure in forested areas where it tends to blend into the shaded foliage. The species perhaps is best known in migration when it visits city parks, orchards, and other open urban and suburban areas. It is attracted to birdbaths but seldom to bird feeders. It breeds in open coniferous forests and mixed coniferous and deciduous woodlands, primarily in mountains. They usually nest in conifers - rarely deciduous trees - at varying heights, usually well out on a branch, often at the…
The gregarious Tricolored blackbird is one of North America's most intensely colonial breeders, forming dense, non-territorial, noisy colonies. A highly synchronized nesting system exploits secure nesting locations and rich food supplies that change from year to year. In Oregon, breeding colonies are scattered and intermittent at specific locations, though sites used during consecutive years may be in the same general area. The Tricolored blackbird breeds most consistently in Klamath and Jackson Counties. Small colonies and summering residents have been found in the Willamette Valley; during fall and winter they are rare. Most retreat south to California in winter, while some…
In grass or sagebrush-dominated habitats throughout the state, the song and striking appearance of the Western meadowlark create one of the most familiar and endearing avian images in Oregon. It's one of Oregon's most recognizable birds with its bold yellow breast and belly with a distinct black V across the chest and its habit of perching on fences along roadsides. Fittingly, it was chosen as Oregon's state bird by a vote of Oregon schoolchildren ratified by the Legislature in 1927. It is one of the most widely distributed open-country species in the arid desert country of eastern Oregon. It can…
Rosy-finches are the highest-altitude breeding birds throughout most of their range. They are long-winged and generally dull-looking unless seen at close range, when the pinkish hues and combinations of brown, gray, and black can be seen. Their conical bill is usually dark, during spring and early summer and yellowish especially in fall and winter. These birds usually perch on the ground, but occasionally alight on buildings, trees, bushes, phone, and fence wires. They typically walk rather than hop, but do the latter occasionally. They also swipe with their bill rather than digging with feet as some sparrows and finches do…
The body of the Pacific harbor seal is plump but tapers to small rear flippers permanently extended posteriorly. The head is large and rounded, the eyes are large, the limbs are short, and the nostrils sit dorsally on the muzzle. The nostrils can be closed when this seal dives. The tongue is notched at the tip. The pelage consists of long overhairs that overlay short underhairs. Markings are extremely variable, but in general the pelage is gray or brownish gray with numerous small spots of black that may coalesce to form splotches. Pacific harbor seals have been observed ashore at…
Features: Mule deer are larger and lighter in color than black-tails. Mule deer have a thinner “ropelike” tail that is white with a black tip. Their antlers are forked, as opposed to having a main beam. And as their name implies, they have large ears, like a mule, that stand at an angle. Habitat: Mule deer occupy a wide range of habitat types; some live in desert shrub-steppe, some in woodlands, and some in conifer forests. In general, however, mule deer occupy the more open, rugged areas. Although mule deer commonly are considered “browsers," they consume a wide variety of…
Del Norte salamanders are solid brown or black in color. Some individuals, especially younger salamanders, have a reddish-orange to red stripe along their backs, but it generally fades as they mature. As the species’ scientific name suggests, individuals have long bodies in relation to their short limbs. The Del Norte salamander is one of the lungless salamander species that breathes through it’s skin. They can grow to six inches in total length. Del Norte salamanders live in older redwood or Douglas-fir forests and commonly use rocky substrates rubble, talus (rock fragment piles) and rock outcroppings for cover. During hot and…
The wild turkey is the largest game bird in North American with mature males weighing upwards of 20 pounds and standing 40 inches tall. These large terrestrial birds are generally dark brown to black in appearance but iridescent color in feathers ranging from gold and copper to green and black gives a metallic appearance, particularly in full sunlight. Males and about 10 percent of females sport a unique beard of keratinous filament that protrudes from the junction of the breast and neck. Beards grow continuously but rarely exceed 10 inches in length. Females are smaller and duller in appearance. Densities…
This is the largest native quail in North America and one of the least understood. Males and females have identical plumage characterized by distinctive white flank barring and prominent vertical head plumes. Their eastern Oregon range appears reduced from historical accounts. Mountain quail are considered occasional in Union and Wallowa counties. They have also been observed along many of the tributaries of the John Day River in Wheeler and Grant counties and some in Wasco, Jefferson, Deschutes and Crook counties. In western Oregon, they are found in most forested mountainous areas generally above 1,640 feet, but may move to valley…
Sporting the form of a curlew, this medium-sized marsh wader is almost always found in flocks, flying in formation and quacking like ducks. Their long, down-curved bill complements their long neck and legs. Although their feathers appear black, a closer look will reveal an iridescence of bronze, purple, maroon, and green. They are named for their "white face" which appears in alternate plumage as a narrow border of white feathers along the edge of their reddish-purple facial skin, delineating a mask around the red eye. The White-faced ibis has extended its breeding grounds in Oregon to wetlands in Harney, Lake…
Features: The color of all trout varies with environment. In general, the rainbow is bluish-green on the back, silvery on the sides and belly, and has a white edge to the dorsal, anal, and pelvic fins. A generous sprinkling of black spots appear along the back, and on the dorsal, adipose and caudal fins. A pinkish band usually extends along the sides. Habitat: Rainbow trout are the most widely stocked and distributed trout in Oregon. They occur naturally in many rivers and streams, and each year ODFW stocks millions more in ponds, lakes and streams. Prime trout waters are clear…
Features: Chukars are brown-gray with a black stripe running across the head, through the eye, and down onto the chest. Their bills and feet are red, and their sides have white and black barring. Habitat: Extensive areas in eastern Oregon provide ideal habitat for chukars. Cheatgrass, an introduced plant species, was already well established through much of eastern Oregon prior to the 1950s, and provides one of the most important year-around food resources for the chukar. Their habitat is generally steep, rocky, dry, and largely unsuitable for development, agriculture or other commercial uses except grazing. Important chukar areas in Oregon…