Search myodfw.com
Showing 541 - 560 of 909 results
These birds are intelligent, curious, social and have good memories. Members of this group are commonly called the crow family, and are the among the most intelligent birds studied so far.
Swans, ducks and geese belong to the Anatidae family and occur on all continents. Special oils let their feathers shed water, so they are adapted for swimming and floating, and some are even talented divers. For tips on discouraging geese from overwhelming your yard, check our Living with Wildlife, Birds page.
Features: Unlike gaper clams, softshell clams have no gape on their neck end. Softshell clams have a spoon like projection on the left valve, this feature is called a chondrophore. Habitat: Brackish, muddy areas all along Oregon's coastline. Find softshells 12-18" depth. Technique: Softshells can be harvested by digging with either a shovel or clam gun. As the name suggests, they have soft or thin shells which are easy to break. Although a clam with a broken shell is still good to eat, sharp edges of a broken shell can be very dangerous. Until you've refined your shoveling skills you…
SALEM, Ore.—Manulife will not renew its cooperative agreement with ODFW's Access and Habitat program, the company informed ODFW late last week. This means Manulife properties in northeast Oregon and Jackson County that are currently open to hunter access through the Access and Habitat "Welcome to Hunt" program will no longer…
World famous for its loud, persistent singing and mimic abilities, the Mockingbird is highly conspicuous. The white flashes in the wings and tail of this grayish bird identify it in flight. It is primarily a southern species that has, by taking advantage of the environmental changes brought about by the ever-increasing human population, expanded its range northward in recent years. In many parts of the country it is a familiar bird of residential neighborhoods. Hear the call of the Northern mockingbird Photo by ©Keith Kohl, ODFW
The Pacific wren makes its home in dense coniferous forests with understory thickets where it often forages for insects. This bird was considered the same species as the winter wren but is now separated as its own distinct species. The Pacific wren is rufous brown above, richly colored below, and barred with a darker brown and dusky. Young birds are distinctly less barred. It’s most easily found by its sharp kep-kep call and ringing, tinkling song. Males defend territory by singing in spring and in hopes of attracting a mate.
The Bohemian waxwing is a nomadic species, invading locations with fruit-bearing trees or shrubs. Referred to as a "roving bands," their name reflects this view of their unpredictable and seemingly carefree lifestyle. Very sociable birds, they exhibit pronounced flocking habits in the winter, and frequently give themselves away with their constant gentle seeping or trilling voice. Their sleek profile and elegant, almost exotic coloration also distinguish these birds. Hear the song of the Bohemian waxwing Photo by Kathy Munsel, ODFW
SALEM, Ore..— Everyone can fish, clam and crab for free in Oregon on Saturday and Sunday, June 6-7, 2026. No fishing/shellfish licenses or tags/validations are required on these days (meaning you do not need a Combined Angling Tag, Columbia River Basin Endorsement, Ocean Endorsement or two-rod validation where two rods…
Chestnut-backed chickadees are one of the most common species of bird in conifer forests of western Oregon. They are distinguished from other chickadees by their chestnut-colored back, lack of an eye-line, and their wheezy song. Like other chickadees, they are frequently observed performing acrobatic maneuvers such as hanging from branch tips while foraging high in the canopy. They also frequent bird feeders for suet and sunflower seeds, and will nest in boxes if they are placed near groves of conifers. Hear the call of the Chestnut-backed chickadee Photo by Kathy Munsel, ODFW
This large sparrow is white below and in most plumages has at least some black around the face or throat, more in adults than younger birds. Cheeks are golden-tan in fall and winter and grayish in spring. It is streaked above. It is a winter visitor usually found with other sparrows. A very rare migrant and rare but regular visitor, you can find the Harris's sparrow statewide. Numbers vary considerably from year to year, but a few birds are typically found in the state every year. They are most regular in the Columbia Basin and in valleys within the Blue…
Gray jays are common visitors at mountainous campsites and parks and are commonly known as "camp robbers" for their habit of taking food from humans. Gray jays in the Blue Mountains have the top of their heads white, while birds in the Cascades and Coast ranges have white restricted to the forehead. Coast Range birds are decidedly browner vs grayish overall. In Oregon, the Gray jay resides in conifer forests of the Coast and Cascade ranges, the eastern slope of the Cascades at Ft. Klamath and in the southwestern part of the state. Hear the call of the Gray jay…
One of the most nondescript birds found in Oregon, this sparrow makes up for its drab appearance by its extraordinary song. It is by far the most abundant bird breeding in the vast sagebrush expanses of the Intermountain West. The Brewer's sparrow is an abundant migrant and summer resident east of the Cascades summit, particularly in the southeast quarter of the state among the vast sagebrush communities of the Great Basin Shrub-steppe. In the Columbia Plateau ecoregion, it is an Oregon Conservation Strategy Species. Hear the song of the Brewer's sparrow Photo by Dave Menke, USFWS
One of Oregon's characteristic offshore seabirds, these stocky gull-like birds with steep foreheads come in a broad range of color morphs from white to slate gray, with buffy, bluish-gray, mottled and brown intermediates. The round head and pecking motion of birds feeding on the water is reminiscent of the shape and behavior of pigeons. The heavy hooked bills are divided into colorful plates of green, yellow, and orange, with large tubed nostrils atop. They are irregularly common to abundant in Oregon in winter, especially beyond five miles from shore. Hear the call of the Northern fulmar Photo by Martyne Reesman…
Flesh-footed shearwaters are always exciting birds to find, as they are one of the rarest of the seabirds to occur annually in Oregon. Single birds are sometimes found in flocks of other shearwaters. They are very similar to sooty shearwaters but they are larger with pink or pale whitish feet and dark-tipped pale bills. In addition, their plumage is a deep chocolate-brown, lacking the grayness of the upperpart coloration of sooty shearwaters; and the underwing does not show the sooty's white coverts. It is a rare late fall transient offshore at the western edge and slopes of the continental shelf…
This is a marine gull that breeds on both offshore islands and rocky cliffs along the Oregon Coast. It also uses structures for nesting and, occasionally, will nest on grass-covered headlands. The Western gull's food comes from the marine environment, estuaries, and the immediate shoreline. It eats small fish, clams, mussels, bird eggs, the young of other birds nesting nearby, sea urchins, starfish, squid, crustaceans, marine worms, and carrion. it will scavenge garbage or waste from fishing boats as well. It is present all year along the entire coast of Oregon. Hear the call of the Western gull Photo by…